
Programverksamhet
Marie Bebådelse katolska församling har alltid varit platsen för meningsutbyten. En öppen plats för tankemöten. För kunskap, reflektion, utmaningar. På olika sätt under olika tider, ibland ofta, ibland med oönskad gleshet beroende på omständigheter.
Det var dominikanordens bröder och systrar som redan från starten på 30-talet satte prägeln på församlingen; föredrag, samtal, intervjuer, bok- och konstkvällar, allt sådant har sedan dess haft hemvist här. Länge hade församlingen sin egen bokhandel några meter bort på Linnégatan, en intellektuell mötesplats och kunskapskälla för långt fler än katoliker.
Nu intensifierar vi programverksamheten – med samma idé: nyfikna, kloka, kunskapssökande, av tiden förvirrade och oroliga – varmt välkomna! Liksom ni som råkar vara modiga, rädda, talföra, tystlåtna … Portarna kommer att vara öppna lite oftare än på länge!
Hösten 2024 programkvällar i Marie Bebådelse
tisdagen den 27 november
Katolska kyrkan, krig och Nato
Vad för slags organisation är Nato och vad har vi att vänta som Natomedlemmar? Vilka idéer och maktpolitiska intressen har präglat denna allians under de dryga sjuttio år som den funnits till? Vilken framtid har Nato i en globaliserad värld där militära hot kvarstår men där nya utmaningar tillkommit i form av klimatkris och energiförsörjning? Och, inte minst, vad säger Påve Franciskus om krig och Nato och hur kan en katolik tänka om väpnat försvar?
Höstens andra programkväll aktualiserar katolska kyrkans syn på krig och vad det innebär att Sverige nu är medlem i Nato. Programkvällen tar sin utgångspunkt i Ulla Gudmundsons bok Nato: En allians i tiden (2022).
Ulla Gudmundson intervjuas av Anders Strindberg.
Tid: Onsdagen den 27 november 19:00-21:00
Plats: Församlingssalen, Linnégatan 79
Ulla Gudmundson är diplomat och fri skribent. Hon har arbetat med euroatlantisk, europeisk och asiatisk säkerhetspolitik och varit biträdande chef för Sveriges Natodelegation i Bryssel. Hon har även varit ambassadör vid den heliga stolen och fick 2011 pris för skriften Påven Benedictus, kyrkan och världen. Hon har därutöver författat ett stort antal essäer och artiklar om såväl säkerhetspolitik som filosofi och teologi, både i svenska och i utländska media. Ulla är boende i Rättvik, Dalarna.
Anders Strindberg är förste forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) där han bland annat studerar demokratins förutsättningar och uppkomsten av terrorism och extremism. Han arbetar dessutom vid Polismyndigheten i Stockholm och undervisar vid The Naval Postgraduate School’s Center for Homeland Defense and Security (CHDS) i Kalifornien, USA. Anders är kateket och medlem i Marie Bebådelse församling.
tisdagen den 1 oktober
Arbetet för rättvisa och fred
– mer angeläget än någonsin?
Under vår första programkväll hösten 2024 aktualiseras den bok om Justitia et Pax historia i Sverige som skrivits av Sr. Madeleine Fredell O.P. och som nyligen givits ut på Veritas Förlag: Att fråga varför. Justitia et Paxkommissionens historia i Sverige (2024). Boken skildrar den svenska kommissionens arbete under perioden 1987-2020 – den period då författaren själv hade huvudansvaret – vilket gör boken till en pusselbit även i Stockholms katolska stifts historia.
Kvällen utgörs av ett samtal mellan Sr. Madeleine Fredell och Maurice Devenney om boken, som följs av möjligheten att ställa frågor. Därefter mingel. Varmt välkomna!
Tid: Tisdagen den 1 oktober 19:00-21:00
Plats: Församlingssalen, Linnégatan 79
Madeleine Fredell O.P. (f. 1954) är utbildad utrikeskorrespondent och fil. kand. därtill ämneslärare i latin och franska. Hon har även en MA i Contemporary Theology från Heythrop College, London University och ett Certificat d’Etudes Biblique med hebreiska och grekiska från Institute Catholique i Paris. År 1980 inträdde hon i dominikanorden och avlade sina slutgiltiga löften år 1985. På uppdrag av biskop Hubertus Brandenburg fick hon huvudansvar för den svenska Justitia et Pax-kommissionen (1987) – ett uppdrag hon behöll fram till år 2020.
Maurice Devenney (f. 1957) är teolog, lekmannafranciskan och bosatt i Linköping. Han har lång och personlig erfarenhet av betydelsen av rättvisa och fred genom sin uppväxt i republiken Irland, erfarenheter som har inspirerat till handling ’hur hopplöst det än känns’.
Våren 2024 Programkvällar i Marie Bebådelse
Tema Samvete
tisdagen den 9 april
Eskil Frank om att lämna prästämbetet
- en samvetsfråga?
Varmt välkommen till vårens andra programkväll i Marie Bebådelse församling då Eskil Franck, docent i teologi, berättar om sin personliga brottning med samvetet och tron.
Kan det vara en samvetsfråga att lämna den kristna bekännelsen? Kan hörsammandet av samvetets röst innebära att prästämbetet behöver överges?
Eskil Franck prästvigdes 1973 och var under flera år verksam i Göteborgs stift innan han började forska vid Uppsala universitet. Han disputerade 1985 med en avhandling i nya testamentets exegetik och blev rektor för Svenska kyrkans pastoralinstitut 1990. Han var föreslagen som Svenska kyrkans ärkebiskop i valet 1996 och kom på tredje plats. Mellan åren 1997 och 2006 var han rektor för Lärarhögskolan i Stockholm och mellan 2007 och 2014 överintendent för Forum för levande historia. Franck avsade sig prästämbetet 2006, ett beslut han berättar om i den självbiografiska boken Giv mig, min son, ditt hjärta som gavs ut på Fri Tanke 2013.
Samtalet leds av Lovisa Bergdahl, docent i pedagogik, lärarutbildare vid Södertörns högskola och medlem i Marie Bebådelse församlings församlingsråd. Samtalet följs av mingel.
Tid: Tisdagen den 9 april 19:00
Plats: Församlingssalen, Linnégatan 79
tisdagen den 6 februari
Professor Cecilia Sjöholm om samvetets roll och betydelse idag
Varmt välkommen till vårens första programkväll i Marie Bebådelse församling. Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns Högskola talar om samvetets roll och betydelse idag utifrån sin senaste bok Utan samvete? Hur vi förlorade vår inre röst? Samtalet leds av professor i filmvetenskap och medlem i församlingsrådet Tytti Soila. Samtalet följs av mingel.
Cecilia Sjöholm är professor i estetik vid Södertörns högskola. Hon har publicerat sig brett kring frågor om estetiken och dess historia, psykoanalys och kritisk teori. Hennes senaste böcker är Utan samvete? Hur vi förlorade vår inre röst (Norstedts, 2023), Aisthesis II (red. Med Sven-Olov Wallenstein, Thales 2023) samt Through the Eyes of Descartes; Seeing, Thinking, Writing (med Marcia Cavalcante Schuback, Indiana University Press 2024).
Tid: 19:00
Plats: Församlingssalen, Linnégatan 79
Fotograf: Kajsa Göransson